A patella mindenben partner

GYORS KERESÉS

Keresés

KATEGÓRIÁK

Összes

Nem támogatott

Támogatott

Pályázatok

Kedvezményezett neve: PATELLA-96 Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: Preeclampsia diagnosztikai és monitorozó rendszer illetve veszélyeztetett várandós anyák számára speciális funkcionális élelmiszer kifejlesztése
Támogatás összege: 398.505.480 Ft
A projekt megvalósításának kezdete: 2021.06.05.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2024.06.04.
Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00112
Projekt megvalósítási helye: 1026 Budapest, Pasaréti út 173.

Projekt tartalmának bemutatása:

A terhesség 20. hete után jelentkező magasvérnyomás és proteinuria tünetegyüttese a terhességek 3-10%-ában alakul ki. Magyarországon évi 2000-7000 esettel, világviszonylatban milliós nagyságrendű megbetegedéssel számolhatunk, amely sok esetben a várandósok halálát is okozhatja. A rizikócsoport azonosítása, a betegség megelőzése, ill. korai felismerése kulcsfontosságú a későbbi szövődmények megelőzése érdekében. Projektünk célja, hogy a kismamák számára egy olyan rendszert fejlesszünk ki, amely magában foglalja új géndiagnosztikai, predikciós és real-time monitorozási megoldások és személyre szabott funkcionális élelmiszerek és étrendkiegészítők kidolgozását. Projektünk megvalósulása esetén lehetővé válik a rizikócsoport pontosabb azonosítása és számukra a betegség kialakulásának megelőzésére vonatkozó monitorozás és személyre szabott diéta alkalmazása.

Projektünk újdonságtartalmát egyrészt a tervezett műszaki megvalósítás újdonságtartalma (qPCR és NGS alapú genetikai és metagenomikai komplex szűrési technológia kidolgozása), másrészt a várandós anyák egészségi állapotának folyamatos monitorozására alkalmas rendszer kifejlesztése és az ezen alapuló optimális terhességi diéta kidolgozása adja. Projektünk innovációtartalmát a meglévő technológiákhoz képest az is alátámasztja, hogy bár a WHO ajánlása alapján a fokozott kockázatú csoportba tartozó kismamákat elemi kalciumpótlásban kell részesíteni, és ismert, hogy a mikronutriensek is csökkentik a magzati rendellenességeket, ezek hatásosságának tudományos igényű monitorozása még nem eléggé kidolgozott. Ismert, hogy a bélben található baktériumflóra összetétele befolyásolhatja a vérnyomást és hogy az elhízott terhes nők mikrobiomja és az általuk fogyasztott étrend mikronutriens tartalma hatást gyakorol az intesztinális áteresztőképességre, befolyásolva a terhességgel összefüggő komplikációkat. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a terhes nők mikrobiomjának probiotikumokkal történő modulálása csökkenti a terhességgel összefüggő komplikációk előfordulását.E-MAIL
Kód -
Jelszó
Elfelejtett jelszó

Scholl® és a Scholl® logó, Gelactiv®, Bioprint®, Memory Cushion®, Scholl Biomechanics®, Pescura® a Scholl’s Wellness Company hivatalosan bejegyzett védjegye; felhasználása engedélyhez kötött.

A weboldal cookie-kat (sütiket) használ, hogy kellemesebb felhasználó élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az "Értem" gombra kattintással hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket.

További információk